11/25/2016

Smaki Azji - kuchnia koreańska

Hej :) Przygotowałam dla Was jeszcze dwa posty z Korei i przez jakiś czas odpoczniemy od Azji na blogu.
Dzisiaj skupię się na jedzeniu :) Czy smacznym? Hm, dla mnie niekoniecznie. Główną cechą kuchni koreańskiej jest jej ostrość. Bazuje się tu również na wielu dodatkach o specyficznym smaku, jak na przykład paście ze sfermentowanej soi, czy ze sfermentowanych krewetek i innych owoców morza. Brzmi dziwnie i tak też smakuje oraz pachnie :)



Jako przystawkę zawsze dostaniecie kimchi z kapusty, ogórków i rzodkiewki, które fermentują pod wpływem zalewy z czosnku, imbiru i chili. Hm :) Jak się je przygotowuje możecie zobaczyć w odcinku 4, ósmego sezonu  "Kobiety na krańcu świata" Martyny Wojciechowskiej.



Zdarzały się jednak perełki, które były naprawdę smaczne. Poniżej gotowana kaczka z sosem sojowym, pycha.


Ryż oczywiście jest obowiązkowy do każdego dania - jaśminowy i zawsze idealnie ugotowany. Jest wliczony w cenę porcji.


Dziwności :)






A to naleśnik z warzywami, całkiem niezły i bardzo sycący.


Zupy też często dostawaliśmy jako przystawkę wliczoną w cenę dania.


A tu chyba najsmaczniejsza kolacja, na której byliśmy w Korei. Mięsko (chyba była to wołowina) w słodkim ciemnym sosie, z warzywami i orzechami nerkowca. Super!



Znalazłam opis najbardziej popularnych rodzajów dań koreańskich. Oto przykłady:
  • Bap - ryż gotowany na parze z rozmaitymi dodatkami np.: orzechami, fasolą, a nawet płatkami owsianymi.

  • Bibimbap - to danie na bazie ryżu, który obłożony jest mięsem, warzywami oraz surowym jajkiem z dodatkiem ostrej pasty z chili.

  • Juk - to bardziej zawiesista potrawa na kształt owsianki przygotowywana z warzyw, fasoli, ryżu, grzybów, kurczaka itp.

  • Guk - zupa podawana zazwyczaj gdy serwowany jest ryż, bazuje na rybach, mięsie oraz warzywach.

  • Jjigae to coś na kształt gulaszu, bardziej treściwego dania. Najbardziej znana wersja to gulasz podawany z dodatkiem sfermentowanej soi.

  • Jeotgal - dania o charakterystycznym słonym smaku nie zawsze akceptowalnym przez obcokrajowców spoza kontynentu. Potrawa bazuje na naturalnie sfermentowanych krewetkach, rybach i ostrygach.

  • Jeon - jest to przekąska na kształt naleśników z dodatkiem grzybów, dyni, mięsa lub owoców morza 


W poszukiwaniu ciekawych smaków wybraliśmy się do Tongin Marketu. To prawdziwe królestwo street food'u. I zapachowe szaleństwo :)






Ciekawe czy zgłodnieliście ;)
Buziaki!
Copyright © 2017 Happy life plan