12/08/2016

Nalewki świąteczne ✩ ✫ ✰ Czekoladowo-kukułkowa rozpusta

Hej :) Pokażę Wam kolejną rzecz, którą przygotowałam na prezent dla moich bliskich - świąteczne nalewki ;) Dzisiaj w wersji delikatniejszej, słodszej - czekoladowo-kukułkowe :)
Ich przygotowywanie wymaga mnóstwa dyscypliny, by nie podjadać składników ;) W domu bajecznie pachnie czekoladą przez kilka dni, ahhh :)


 ✩ ✫ ✰

Składniki (na ok. 1 litr):

  • 400 g słodkich cukierków - kukułek
  • 250 ml wody (można dać ciut więcej)
  • 200 ml spirytusu
  • 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego


Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy kukułki (polecam w kąpieli wodnej, bo inaczej cukierki przywierają do dna garnka, co u mnie miało miejsce ;))

Cały czas mieszając gotujemy na średnim ogniu, aż cukierki się rozpuszczą (trwało to niestety bardzo długo, ale warto być cierpliwym dla efektu :))

Rozpuszczone kukułki studzimy. Kiedy będą jeszcze ciepłe, ale już nie gorące to dodajemy mleko skondensowane. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. (Pachnie obłędnie!!!)

Następnie wlewamy powoli spirytus i dobrze mieszamy całość.

Przelewamy do dużej butelki/ słoika, żeby dokładnie połączyć składniki (energicznie potrząsając).

Następnie kukułkówkę wstawiamy do lodówki lub zostawiamy na widoku (w temperaturze pokojowej będzie się rozwarstwiać i trzeba nią będzie co dzień lub dwa potrząsać, w lodówce zachowa konsystencję).

 Ja dopiero na tym etapie, kiedy już byłam pewna, że się "przegryzła" przelewałam do małych karafek :)

Dekorowanie ✩ ✫ ✰








Copyright © 2017 Happy life plan