12/15/2016

Nalewki świąteczne ✩ ✫ ✰ Cytrynówki

Hej :) Ciąg dalszy domowych nalewek prezentowych - tym razem coś mniej słodkiego - cytrynówki.

Składniki: 

(ja podwoiłam wszystkie składniki, żeby było czym podzielić ;))

  • Cytryny: 7 sztuk
  • Spirytus etylowy (rektyfikowany): 500 ml
  • Woda mineralna: 600 ml
  • Miód: pół szklanki
  • Cukier: 1/4 szklanki

  Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę i sparz cytryny we wrzątku przez 10 sekund. Na cytrynach kupionych w supermarketach jest woskowa powłoka, której trzeba się pozbyć. 

Cytryny obierz z żółtej skórki (bez białej warstwy, która jest gorzka). Umieść skórki w litrowym słoiku.



2. Obrane cytryny pozbaw białej warstwy i pokrój w plastry. Umieść w drugim litrowym słoiku. 


W garnku podgrzej 400 ml wody, dodaj miód i cukier i rozpuść dobrze całość. 

Jeszcze ciepły płyn wlej do pokrojonych w plastry cytryn. Pomieszaj, poczekaj aż przestygnie i zakręć.


3. Do skórek dolej resztę 200 ml wody i 500 ml spirytusu. 

Jeśli dolejesz sam spirytus, to czas ekstrakcji smaku i aromatu wydłuży się. 
 Woda nie może być gorąca, gdyż w wysokiej temperaturze paruje alkohol, a tego nie chcemy. Zakręć słoik i pomieszaj.


4. Mieszaj słoikami co jakiś czas przez 24 godziny, po czym przecedź spirytus ze skórek do garnka. 


Cytryny przelej na sito umieszczone nad garnkiem ze spirytusem i wyciśnij łyżką lub po prostu rękami. 

Otrzymany płyn pomieszaj i przelej do butelek. Przed tym możesz przecedzić wódkę przez filtr do kawy, by pozbyć się stałych cząstek cytryn. 

5. Cytrynówkę trzymaj jeszcze przez 24 godziny w lodówce,  by wszystkie smaki odpowiednio się połączyły. Na zdrowie! 
Przepis pochodzi z tego źródła - cytrynówka :)   

   Dekorowanie:






Copyright © 2017 Happy life plan