Hej
:) Ciąg dalszy domowych nalewek prezentowych - tym razem coś mniej słodkiego - cytrynówki.

Składniki:
(ja podwoiłam wszystkie składniki, żeby było czym podzielić ;))
- Cytryny: 7 sztuk
- Spirytus etylowy (rektyfikowany): 500 ml
- Woda mineralna: 600 ml
- Miód: pół szklanki
- Cukier: 1/4 szklanki
1. Zagotuj wodę i sparz cytryny we wrzątku przez 10
sekund. Na cytrynach kupionych w supermarketach jest woskowa powłoka,
której trzeba się pozbyć.
Cytryny obierz z żółtej
skórki (bez białej warstwy, która jest gorzka). Umieść skórki w litrowym
słoiku.

2. Obrane cytryny pozbaw białej warstwy i pokrój w
plastry. Umieść w drugim litrowym słoiku.
W garnku podgrzej 400 ml wody,
dodaj miód i cukier i rozpuść dobrze całość.
Jeszcze ciepły płyn wlej do pokrojonych w
plastry cytryn. Pomieszaj, poczekaj aż przestygnie i zakręć.
3. Do skórek dolej resztę 200 ml wody i 500 ml
spirytusu.
Jeśli dolejesz sam spirytus, to czas ekstrakcji smaku i
aromatu wydłuży się.
Woda nie może być gorąca, gdyż w wysokiej
temperaturze paruje alkohol, a tego nie chcemy. Zakręć słoik i
pomieszaj.
4. Mieszaj słoikami co jakiś czas przez 24 godziny,
po czym przecedź spirytus ze skórek do garnka.
Cytryny przelej na sito
umieszczone nad garnkiem ze spirytusem i wyciśnij łyżką lub po prostu
rękami.
Otrzymany płyn pomieszaj i przelej do butelek. Przed tym możesz
przecedzić wódkę przez filtr do kawy, by pozbyć się stałych cząstek
cytryn.
5. Cytrynówkę trzymaj jeszcze przez 24 godziny w lodówce, by wszystkie smaki odpowiednio się połączyły. Na zdrowie!
Przepis pochodzi z tego źródła - cytrynówka :)
Przepis pochodzi z tego źródła - cytrynówka :)
Dekorowanie:





