Hej Kochani! Dzisiaj chcę polecić Wam zupę - krem, która od dłuższego czasu stale gości w moim domowym jadłospisie.

Może nie wygląda aż tak apetycznie (taka zielona papka dla dzieci) :), ale uwierzcie - smakuje o wiele lepiej :)
*Składniki* :
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 małe brokuły
- wywar warzywny (1 litr) lub kostka bulionowa
- 0,5 kg ziemniaków
- ząbek czosnku
- 0,5 cebuli
- śmietana lub mascarpone (2-3 łyżki)
- sól i pieprz
*Przepis* - krem z brokułów:
1. W garnku roztopić 1 łyżkę masła z 1 łyżką oliwy z oliwek i zgniecionym ząbkiem czosnku
2. Dodać pół cebuli (piórka), ok 0,5 kg pokrojonych w kostkę ziemniaków i dusić przez 10-15 minut na małym ogniu
3. W oddzielnym garnku przygotować 1 litr warzywnego wywaru (lub wodę z kostką bulionową)
4. Wywar przelać do cebulki z ziemniakami i do tego dołożyć 2 pokrojone w różyczki małe brokuły, wszystko gotować ok 15-20 minut i odstawić, aż ostygnie
5. Zmiksować składniki, doprawić solą i pieprzem i zagęścić 2 łyżkami serka mascarpone (może być zwykła śmietana)
6. Po nałożeniu na talerz można dodać łyżeczkę śmietany na wierzch
2. Dodać pół cebuli (piórka), ok 0,5 kg pokrojonych w kostkę ziemniaków i dusić przez 10-15 minut na małym ogniu
3. W oddzielnym garnku przygotować 1 litr warzywnego wywaru (lub wodę z kostką bulionową)
4. Wywar przelać do cebulki z ziemniakami i do tego dołożyć 2 pokrojone w różyczki małe brokuły, wszystko gotować ok 15-20 minut i odstawić, aż ostygnie
5. Zmiksować składniki, doprawić solą i pieprzem i zagęścić 2 łyżkami serka mascarpone (może być zwykła śmietana)
6. Po nałożeniu na talerz można dodać łyżeczkę śmietany na wierzch
Smacznego :)
Asia