3/27/2014

Karczek pieczony

Hej Kochani! Dzisiaj przepis na pyszne mięsko :) Zapraszam!




Teoretycznie panią domu jestem na co dzień :P, ale czuję się nią szczególnie wtedy, gdy w moim domu pachnie prawdziwym domowym wypiekiem. Może nim być ciasto, pierniczki, ciastka, a jeszcze lepiej gdy jest to coś bezpieczniejszego dla moich bioder ;) czyli pieczone mięsko

Ten przepis na karczek to totalna improwizacja. Szukałam inspiracji w internecie i kiedy już udało mi się coś znaleźć to okazywało się, że jakiegoś składnika nie mam. Stwierdziłam - trudno - zrobię z tego, co mam w swojej kuchni bez wychodzenia na zakupy. 

I wyszło! I smakowało! I szybko zniknęło! :)

Karczek jest pyszny zarówno na zimno do kanapek, jak i na ciepło - z sosem i ziemniaczkami.

Potrzebujemy:
  • kawałek karczku - ok 1,5 kg (u mnie całkiem spory, ale nie wiem ile miał kg - warto zważyć, bo powinno się piec tyle ile waży, a ja jak zwykle improwizowałam :P)
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy:
    • tymianek
    • zioła prowansalskie
    • papryka słodka
    • papryka ostra
    • odrobina curry
    • sól
    • pieprz

Jak go zrobić:
  1. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać 
  2. Karczek umyć, a potem osuszyć
  3. Z każdej strony dokładnie natrzeć mięsko przyprawami
  4. Umieścić je w rękawie do pieczenia i zamknąć tak, by miał trochę przestrzeni (torebka w piekarniku "spuchnie")
  5. Wstawić do lodówki na noc, żeby się "przegryzło"
  6. Następnego dnia wstawić do zimnego piekarnika (w rękawie na blaszce albo w naczyniu żaroodpornym) 
  7. Od momentu gdy piekarnik osiągnie temperaturę 180 stopni piec ok 80 minut
  8. Potem ostrożnie rozciąć rękaw i opiec wierzch mięska jeszcze przez 10 minut
  9. Odwrócić i opiec drugą stronę przez kolejne 10 minut 
  10. Upieczony karczek wyjąć i odczekać z krojeniem ok 15 minut (mimo, że kusi)

Taki "cukiereczek" :)

 
Na ciepło z sosem, ziemniakiem i kalafiorkiem - pyyycha :)


Smacznego!

Asia
Copyright © 2017 Happy life plan