10/31/2014

Pyszna jesienna zupa - Krem z dyni z marchewka i miodem

Witam Was serdecznie! 
 W takie pochmurne jesienne dni jak dziś trzeba sobie poprawić humor czymś smacznym :) Krem z dyni robiłam już kilkakrotnie, ale za każdym razem korzystałam z innego przepisu (np. dodawałam mleko kokosowe lub curry), dzisiaj podaję Wam ten, który dla mnie jest zdecydowanie najsmaczniejszy. Polecam :)


Składniki na 4 porcje:
  • 1 mała dynia odmiany Hokkaido 
    • (ok 1kg, mała ciemno- pomarańczowa, idealna do zup)
  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1,75 litra bulionu (6 szklanek)
  • 3 średnie cebule
  • trochę soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta chili
  • sól, pieprz
  • miód (ok 2 łyżek)
  • śmietana 12% (wedle uznania, ja dodałam po łyżce już na talerzu)

Sposób przygotowania:
  1. Dynię umyć, oczyścić z pestek  i pokroić w kostkę razem ze skórką.
  2. Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości.
  5. Zupę ostudzić i zmiksować na krem.
  6. Doprawić przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem.
  7. Dodać śmietanę. Można ją dolać pod koniec gotowania lub dodać do zupy rozlanej na talerzach.


...w towarzystwie czosnkowych grzanek i z kleksem śmietany - pycha!

 
Smacznego!

Copyright © 2017 Happy life plan